Nerazvrščeno

Zakaj je piling tako pomemben za kožo

Kar nekaj črnila je bilo že porabljenega na račun te tematike, a vseeno je pomembno, da tudi tu izpostavimo pomen rednega pilinga kože. Le tako jo bomo namreč ohranili zdravo, predvsem pa se bomo izognili težavi vraščenih dlak.

Koža je največji in po funkciji najbolj vsestranski človeški organ. Poleg tega, da ščiti telo pred zunanjimi vplivi, deluje tudi kot sredstvo sporazumevanja z okolico – prek kože zaznavamo dotike drugih, temperaturo okolja, izmenjujemo snovi z okoljem in podobno.

V grobem se koža sestoji iz treh plasti: čisto na vrhu je epidermis ali vrhnjica, pod njo se nahaja nekoliko debelejša plast cutis ali usnjica, pod to pa je subcutis ali podkožje. Vrhnjica, je tista zgornja plast, ki jo vidimo, pa tudi tista plast, kjer se največ dogaja. Tam se nahajajo kožne celice, ki so zadolžene za izvajanje raznovrstnih nalog. V eni od plasti vrhnjice se rojevajo vedno nove celice, ki se pomikajo proti površini, kjer ob koncu svojega življenjskega cikla poroženijo in se odluščijo.

Čas od trenutka, ko celice začnejo nastajati pa do trenutka, ko odmrejo, traja približno štiri tedne. In odmrle celice z naše kože odpadajo pravzaprav vsak dan. Približno 30 do 40 tisoč odmrlih celic se s kože samodejno odlušči vsako minuto. Dnevno jih odpade kakšna dva milijona, vendar s prostim očesom tega ne opazimo, saj jih sproti nadomeščajo nove, mlajše. Pa vendar se luščenje včasih ne dogaja dovolj hitro, zato vrhnjica ostaja neprepustna za negovalne izdelke, nemalokrat pa nam preglavice začnejo povzročati tudi vraščene dlake. Zato je vrhnjica tista, ki ji je potrebno nameniti nekoliko več pozornosti in ustrezno poskrbeti zanjo tudi z rednim pilingom.

(Foto: styletips101.com)
(Foto: styletips101.com)

 

Kaj je piling?

Piling je kozmetični postopek, s katerim odstranjujemo odmrle kožne celice in ga lahko izvajamo na različne načine. Lahko ga opravimo mehansko, torej z uporabo tako imenovanih abrazivnih sredstev, ki vsebujejo mikro delce, s katerimi fizično zdrgnemo stran odmrle celice. Lahko pa uporabimo tudi kemične pilinge. Ti vsebujejo posebne kisline, ki odmrle celice razgradijo in odstranijo, pri čemer dodatno drgnjenje kože ni potrebno.

Zakaj je piling pomemben?

S staranjem kože se zmanjšuje tudi hitrost, s katero se celice obnavljajo. Starejša kot je koža, bolj počasi telo samodejno odstranjuje odmrle kožne celice in proizvaja nove. Zaradi starih, odmrlih celic, ki se nakopičijo na vrhnjici, je potem koža videti pusta, groba in suha. Stare odmrle celice lahko zamašijo pore, nemalokrat pa so tudi vzrok za vraščene dlake. Pri depilaciji z voski, kjer se dlačice odstranjujejo s korenino vred, slednje namreč ponovno zrastejo tanjše in mehkejše v primerjavi s tistimi, ki jih porežemo z britvicami. Ker so premehke in pri vrhu stanjšanje, se ne morejo prebiti skozi plast neodluščenih odmrlih celic, zato se pri rasti upognejo in začnejo rasti nazaj v kožo. V takšnih primerih okrog vraščene dlake na koži nastane rdečica.

Piling pa ni pomemben le zaradi preprečevanja vraščanja dlačic. Koža, ki je zaradi odvečnih odmrlih celic »zamašena«, ne more skozi pore sprejeti dovolj vlage iz negovalnih kozmetičnih sredstev, zaradi česar ti proizvodi v resnici ne morejo opraviti svoje naloge dovolj učinkovito. Koža, s katere smo s pomočjo pilinga odstranili poroženelo plast, bo potrebovala precej manjšo količino losjona, ta pa se bo vanjo vpil precej hitreje. Uporaba vlažilnih krem in losjonov zato ni edini in najbolj pomemben način za ustrezno nego kože.

Pršilo proti vraščanju dlak
Pršilo proti vraščanju dlak

Piling pred in po voskanju

Pred depilacijo s toplimi voski je priporočljivo opraviti piling. Če je koža suha in dehidrirana, depilacija namreč ne bo imela željenega učinka. Vosek se na suho in dehidrirano kožo prime precej bolj, ker »žejna« koža iz voska vleče ven vlago in olje. To pomeni, da lahko pri odstranjevanju voska poleg dlačic nehote posnamemo tudi povrhnjico, s tem pa koži povzročamo škodo. Zato je priporočljivo, da piling kože opravljamo v rednih tedenskih intervalih, pred in po depilaciji, prav tako pa je pomembno, da po depilaciji kožo ustrezno navlažimo s hranljivim losjonom.

Pri Lyconu so prav za težave z vraščenimi dlačicami razvili pršilo Ingrown-X-It-Solution, ki vsebuje salicilno kislino, mlečno kislino, alantoin in izvlečke arnike. Salicilna kislina pomaga odstranjevati odvečne odmrle kožne celice in deluje kot piling. Podobno vlogo ima tudi mlečna kislina, medtem ko alantoin in arnika s svojimi protivnetnimi lastnostmi pomagata blažiti rdečico in pospešujeta celjenje kože po tretmaju. Pomemben del vsakega tretmaja z voski Lycon je tudi olje za pred voskanjem Pre-Waxing Oil, ki preprečuje, da bi se vosek lepil direktno na kožo. Vosek zato objame le dlačice, pri odstranjevanju teh pa z voskom ne vlečemo stran tudi povrhnjice, zato koža ostaja nepoškodovana.

0