Nerazvrščeno

Higienski vidik depilacije

Odstranjevanje dlak na intimnih predelih je praksa, ki pravzaprav ni tako zelo nova. Praksa odstranjevanja sramnih dlak je obstajala že v starem Egiptu in Mezopotamiji in verjetno ni obdobja v človeški zgodovini, ko si predstavnice nežnejšega spola »tam spodaj« ne bi želele urejenih grmičkov. Ponekod je bilo razkrivanje telesnih dlak, z izjemo obrvi, trepalnic in las, smatrano kot neestetsko, spet drugod, predvsem na Bližnjem Vzhodu pa so bili rituali odstranjevanja telesnih dlak prisotni iz higienskih razlogov. Od pradavnin do danes so se spreminjale in razvijale različne metode bolj in/ali manj trajnega odstranjevanja neželenih dlak, nespremenjeno pa je v vsem tem času bržda ostalo vprašanje higiene.

Ko se odločimo za odstranjevanje dlak s sramnih predelov, bodisi z britvico ali z voskom, se moramo zavedati, da ob tem vedno ustvarjamo »teren« za spolno prenosljive bolezni. Spolne okužbe se sicer v  veliki meri prenašajo s spolnimi odnosi, čeravno nevarnost okužbe obstaja tudi pri depilaciji. Temperature, na katerih se segrevajo voski, namreč niso dovolj visoke, da bi uničile viruse in bakterije, ki povzročajo okužbe. Če se v vosku torej nahajajo bakterije oziroma virusi za HPV, klamidijo, genitalni herpes, gonorejo, sifilis, kandidazo, obstaja možnost prenosa.

Posebno pozornost velja nameniti zaščiti kože predvsem pri depilacij z voski. Ti so običajno segreti do visokih temperatur, kar na sicer tanki koži genitalij lahko povzroča vnetja in rdečico. Nemalokrat se zgodi, da pri napačnem odstranjevanju voska na koži po depilaciji nastajajo podplutbe, prav tako pa lahko pri odstranjevanju dlak odstranimo tudi majcene koščke povrhnjice, ki naj bi telo ščitila pred vdorom škodljivih snovi iz okolja. Pod kožo se tako lahko začnejo nabirati bakterije, ki povzročajo vnetja in okužbe. Še posebej občutljiva je suha, dehidrirana koža. Ta, ko je »žejna«, iz voska vleče ven vlago in olje, zato se vosek nanjo prime še bolj kot na ustrezno navlaženo kožo, pri odstranjevanju voska pa posledično lahko poleg dlak posnamemo še nekaj povrhnjice in koži povzročimo škodo.

Pred depilacijo je zato priporočljivo upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov:

  • Preden se odpravite na depilacijo, se prepričajte, da ste si izbrali salon, ki mu zaupate. Če ne veste, kam bi se odpravili na voskanje, povprašajte prijateljice, če vam lahko koga priporočijo. Ni odveč, če preverite, kako v izbranem salonu skrbijo za higieno.
  • Ena pomembnejših stvari, na katero bodite pozorni pri depilaciji s toplimi voski, je pomakanje lesene paličice v vosek. Za vsak nanos voska naj bi se uporabila nova paličica. Pri dvojnem pomakanju namreč obstaja verjetnost za prenos bakterij in virusov spolno prenosljivih bolezni z ene osebe na drugo preko voska, ki je v grelcu. Dvojno pomakanje paličice je zato absolutno nezaželeno.
  • Visoke temperature toplih voskov lahko občutljivi koži na genitalnih predelih prav tako povzročijo škodo, ki se posledično odrazi v rdečici in vnetju, na dolgi rok pa lahko povzroči celo nastanek pigmentnih lis na koži. Prosite kozmetičarko naj pred nanosom na vašo kožo preveri temperaturo voska. Tako se boste vsaj delno izognili neprijetnemu pekočemu občutku in morebitnim poškodbam.

Pri Lycon Slovenija so higienski standardi naša prva in najbolj pomembna skrb. Zato tudi vse naše Lycon specialiste najprej poučimo o varnem in higienskem voskanju. Vsi, ki depilacije genitalnih predelov opravljamo z voski Lycon, pri delu obvezno uporabljamo rokavice iz lateksa. Prav tako se izogibamo dvojnemu pomakanju lesenih paličic v vosek in za vsak nanos toplega voska uporabimo novo in čisto paličico.

tekoči vosek_720x540
Večkratno pomakanje lesene paličice v topel vosek povečuje možnost za prenos virusov in bakterij, ki so glavni krivci za spolno prenosljive bolezni. (foto: professionalbeauty.com.au)

 

Posebna pozornost pri depilaciji z voski Lycon je namenjena tudi negi kože pred in po voskanju. Pred nanosom voska kožo najprej temeljito očistimo s posebnim čistilom Lycotane Skin Cleanser z izvlečki jasmina in kamilice, ki odlično odstranjuje vso površinsko maščobo, znoj, nečistoče, ličila in ostanke krem. Izdelek je popolna izbira tudi po koncu voskanja, saj očisti kožo, pomaga zapirati mešičke dlak, ima antibakterijsko delovanje in pomaga zaustavljati morebitne krvavitve. Po voskanju uporabljamo lahek, vlažilen in pomirjujoč losjon Tea-Tree Soothe. Ta vsebuje olje čajevca, ki je znan po svojih antibakterijskih lastnostih.

Poškodbe kože, ki bi morebiti nastale pri odstranjevanju voska s kože, zmanjšujemo tudi z uporabo enkratnega olja za pred voskanjem Lycon Pre-Waxing Oil ter z uporabo pravilne tehnike nanosa in odstranjevanja voska. Olje vsebuje hranljiva esencialna olja mareličnih pečk, s pomočjo katerih učinkovito zmehčamo kožo in jo pripravimo na vse vrste toplega voskanja. Olje prav tako preprečuje lepljenje voska na kožo. Ker se vosek prime zgolj dlak, ne poškodujemo kože, zato je voskanje prijetno, čisto, učinkovito in celo do 70 % manj boleče.

Da je depilacija prijetna, neboleča in varna izkušnja, poskrbijo tudi kar voski sami. Vsi voski Lycon imajo namreč nizko delovno temperaturo, kar pomeni, da jih ni potrebno segrevati do visokih temperatur. Ob nanosu na kožo zato ne pečejo, ker so izjemno prožni in nežni, pa na kožo delujejo negovalno in blagodejno. Depilacija z voski Lycon je zato vedno prijetna in s higienskega vidika varna izkušnja.

0