Nerazvrščeno

7 stvari, ki jih morate upoštevati pri brazilski depilaciji

1. Izberite strokovnjaka za voskanje

Zakaj: Če ne izberete osebe, ki je strokovno usposobljena za depilacijo z voski, obstaja velika verjetnost, da ne bo znala izbrati pravih voskov, vaša izkušnja ob odstranjevanju dlačic pa bo precej bolj boleča kot bi bilo to potrebno. Večina kritik, ki jih slišite na račun voskanja – na primer to, da se pri odstranjevanju voska potegne dol še malo kože, ali da po depilaciji nastanejo podplutbe ali pa zgolj to, da je depilacija slabo opravljena – so posledica izbire kozmetičarke, ki ne obvlada voskanja ali pa izbira salona, kjer za depilacijo določenih delov telesa uporabljajo napačne voske in pri tem tudi pozabljajo na ustrezne higienske standarde.

Kako ga izbrati: Pri izbiri kozmetičarke bodite pozorni na to, da je ustrezno usposobljena za opravljanje brazilske depilacije in da za to uporablja ustrezne voske. V nekaterih salonih za tovrstno depilacijo uporabljajo cenene voske za odstranjevanje s trakovi za depilacijo različnih delov telesa. Lydia Jordane, izvršna direktorica in ustanoviteljica podjetja LYCON, pa takšno početje strogo odsvetuje.

»Uporaba voskov za odstranjevanje s trakovi je dobra izbira za odstranjevanje dlačic z večjih površin kot so denimo noge, roke, hrbet ali prsa. Za odstranjevanje dlačic z bolj občutljivih delov telesa kot so genitalni predeli, bikini, podpazduhe ali obraz, pa so topli voski precej boljša izbira,« pojasnjuje.

»Za voskanje teh predelov je bolje poseči po toplih voskih zato, ker so nežnejši, bolj enostavni za uporabo in ker se ne lepijo na kožo. Na isto mesto jih lahko nanesemo večkrat, z njimi pa lahko odstranjujemo tudi zelo kratke dlačice. Rezultat je seveda tudi bolj gladka koža.«

2. Bodite pripravljeni

Zakaj: Razumemo, da ste včasih v časovni stiski in je obisk kozmetičarke nekaj, kar želite na hitro odkljukati s seznama opravil ob vseh drugih obveznostih. Vsem se nam kdaj to zgodi. A depilacija na hitro brez ustrezne predpriprave zna imeti za posledico to, da se bo vaša kozmetičarka hitro znašla na seznamu vam nepriljubljenih oseb. Vi pa boste morebiti odšli iz salona s tveganjem za vraščene dlačice in še kakšno infekcijo. Tega pa si ne želite, kajne?

Kaj storiti: Ko se odločite za rezervacijo termina pri kozmetičarki, naj bodo vaše dlačice že dovolj dolge. Približno en centimeter je ravno pravšnja dolžina. Kar je krajše od tega, je lahko že dober recept za slab rezultat. Odsvetujemo vam tudi obisk kozmetičarke takoj po fitnesu ali po intenzivnejši telesni aktivnosti, ko ste precej preznojeni. Eden od razlogov je ta, da verjetno ne želite šokirati vaše kozmetičarke z neprijetnimi vonjavami vašega potu. Drugi, bolj pomemben pa je ta, da lahko nabrani znoj in bakterije skozi sveže depilirano kožo najdejo pot v vaše pore in »zakuhajo« kakšno vnetje. Če res ne gre drugače, se skušajte v takšnem primeru pred depilacijo malce očediti z vlažnimi robčki. Vaša kozmetičarka jih ima zagotovo na zalogi.

3. Poskrbite za higieno intimnih predelov

Zakaj: Ali je sploh potrebno odgovarjati na to vprašanje? Če ne zaradi lastnega boljšega občutka, naj bodo vaši intimni predeli čisti vsaj zaradi spoštovanja do vaše kozmetičarke.

Kako poskrbeti za to: Če je možno, se pred obiskom kozmetičarke stuširajte. Vaša sprednja in zadnja »špranjica« naj bosta res čisti. Če tuš pred depilacijo ni opcija, so vlažilni robčki lahko krasna rešitev. Saj veste … vaša kozmetičarka jih ima zagotovo na zalogi.

Pri tuširanju je dovolj že topla voda, posežete pa lahko tudi po blagem milu za intimno nego, ki ne bo porušil pH ravnovesja v vašem spolovilu. Kakorkoli že, pred obiskom kozmetičarke res skušajte poskrbeti za osebno higieno intimnih predelov. Po svoje gre tudi tu za osnove bontona.

4. Pozanimajte se o tem, kaj brazilka sploh je

Zakaj: Ko gre za voskanje, obstaja veliko različnih tehnik in načinov voskanja. Zato lahko hitro pride do zmede, ko se odločate, kakšen tip voskanja je za vas najboljši. Če obiščete kozmetičarko ne da bi se prej pozanimali o tem, na kakšno voskanje pravzaprav greste, obstaja velika možnost, da boste iz salona odšli razočarani, ker ste dobili nekaj, česar niste želeli ali na kar niste bili pripravljeni.

Kako se izogniti razočaranju: Preprosto. Pozanimajte se. Pri klasični »brazilki« ostane na sramnih ustnicah še nekaj dlačic, na sramni kosti pa še tanka »črtica« dlačic. Pri »bikini« voskanju odstranjujemo dlačice, ki gledajo ven izza roba hlačk. Pri bolj drznih depilacijah kot sta »Hollywood« ali »Playboy«, pa odstranimo prav vse dlačice.

Nekatere kozmetičarke vam bodo na sramni kosti ustvarile tudi različne kreativne oblike, kot je denimo srček ali strela. Da bi se torej izognili nesporazumom, pred naročanjem pri kozmetičarki najprej razmislite, kakšen način voskanja bi vam pravzaprav ustrezal.

5. Ne pričakujte romantike

(z drugimi besedami: nobene bolečine)

Zakaj ne: Bodimo odkriti. Odstranjevanje dlačic s toplimi voski nikoli ne bo zares nekaj, ob čemer boste lahko zaprli oči in vmes še malo pomeditirali. Malce bolečine bo vedno prisotne in na to se morate pripraviti. Tako pač je. In prej, kot boste to sprejeli, manj neprijetno bo za vas voskanje na brazilski način, še posebno, če se tega lotevate prvič.

Kako se tega lotiti: Dobra novica je, da boste v rokah dobre in izkušene mojstrice voskanja občutili precej manj bolečine. Zakaj? Ker ve, kaj dela. Ko pa bo voskanje po brazilsko postalo vaš redni ritual in se bodo dlačice stanjšale ter razredčile, pa bo tudi samo voskanje sčasoma postalo precej bolj znosno.

Kljub temu velja posebej poudariti tudi to, da je bolečinski prag pri vsakomur različno visok (ali nizek). Raven nelagodja, ki ga boste občutili pri voskanju, pa bo odvisna tudi od nekaterih drugih dejavnikov kot so recimo vaše trenutno počutje, splošna občutljivost vaše kože, vosek, ki ga kozmetičarka uporablja pa tudi njene izkušnje in tehnika voskanja.

Če vas pred voskanjem kljub vsemu zmrazi ob misli na potencialno bolečino, prosite kozmetičarko, naj pred nanosom voska najprej uporabi olje za pred voskanjem kot je denimo Lycon Pre-Waxing Oil. To bo znatno znižalo raven nelagodja, ker se vosek ne bo lepil na kožo, pač pa bo objel le dlačice. Pri odstranjevanju dlačic vosek tako ne bo povlekel stran še kože, kar je v resnici tisto, kar povzroča največ bolečine. Kombinacija takšne tehnike s kakovostnim voskom je zagotovilo za bolj prijetno, manj bolečo depilacijo.

6. Upoštevajte nasvete vaše kozmetičarke

Zakaj: Tudi na to vprašanje se odgovor ponuja skoraj sam. Zato, ker gospa ve, kaj govori. Če vas bo torej kozmetičarka med samim posegom prosila, da se denimo uležete na določen način, vam to govori zato, ker ve, da bo voskanje ob tem za vas manj nelagodno. Enako velja, če vam svetuje, kako po voskanju poskrbeti za nego kože. Verjemite, da vam želi le dobro. Če se odločite njene nasvete preslišati, obstaja verjetnost, da bo voskanje za vas nekoliko bolj nelagodna izkušnja.

Kaj storiti: Če razmišljate o brazilski depilaciji, pa ne veste, ali bi si jo naredili kar sami doma oziroma obiskali kozmetičarko, vam svetujemo drugo opcijo. Zakaj? Ker kozmetičarka to obvlada, vi pa najverjetneje ne.

Kakršnakoli je že vaša odločitev, vedno dosledno upoštevajte navodila vaše kozmetičarke. Predvsem pa nikoli, ampak res nikoli ne dovolite, da vam brazilko naredi nekdo, ki s tem nima izkušenj. Topel vosek + vulva + amater = polomija. Verjemite nam na besedo.

7. Poskrbite za nego po depilaciji

Zakaj: Saj vemo. Nikomur od nas ne paše, če nam naložijo domačo nalogo. A tako, kot je pomembno, kako se pred obiskom kozmetičarke pripravite na depilacijo, je pomembno tudi to, kaj počnete po tem, ko zapustite kozmetični salon. Tudi od slednjega je odvisna kakovost opravljene depilacije.

Kaj storiti: Predvsem najprej pozabite na to, da je igre konec, ko je odstranjena zadnja dlačica. So namreč stvari, ki se jim je po voskanju priporočljivo izogniti. Plavanje je ena od teh stvari. Ali pa tuširanje s prevročo vodo. Tudi uporaba samoporjavitvenih sredstev ali pa spolni odnosi prvih 24 ur po voskanju so nekaj, kjer je bolje narediti velik ovinek. Če so vaši intimni predeli po voskanju malce bolj razdraženi, uporabite negovalno sredstvo kot je Lycon Tea Tree Soothe, ki bo pomiril razdraženo kožo.

Opozoriti velja še na nekaj, kar se zna zgoditi po voskanju na brazilski način: možnost vraščanja dlak ali vnetje teh, če ne poskrbite za ustrezno nego po voskanju. Obstajajo sredstva, ki jih je absolutno priporočljivo uporabljati po voskanju in ki bodo preprečila vraščanje dlačic. Denimo, raztopina Ingrown-X-it Solution.

»Ima antibakterijsko delovanje, zaradi vsebnosti salicilne kisline pa deluje tudi kot blag peeling. Dlačice se zato ne bodo vrasle v kožo in povzročile vnetja. Raztopina vsebuje tudi alantoin in arniko, ki imata blagodejne lastnosti in pomagata obnavljati kožo,« pojasnjuje Lydia Jordane.

Torej, opogumite se in si privoščite voskanje intimnih predelov. Res ni tako grozno, kot si morda mislite. Še posebno, če upoštevate nasvete, ki so vam jih pravkar našteli.

1