Nerazvrščeno

Kaj morajo vedeti moški pred depilacijo

Moška depilacija ni novost. Moški se za odstranjevanje dlak na telesu odločajo ravno tako kot ženske, le da v primerjavi z nežnejšim spolom nekoliko manj pogosto. Tudi pri moških so razlogi za depilacijo različni – nekateri, športniki denimo, se za to odločajo iz povsem praktičnih razlogov. Spet drugi zaradi higiene in estetike. In tako kot ženske se tudi moški odločajo za različne tehnike odstranjevanja dlak, od britja do voskanja. Mi smo se o moškem voskanju pogovarjali s specialistko za moško voskanje, Maribel Mercina Wolf, lastnico kozmetičnega studia Spa Luna iz Ljubljane.

Kako dolgo se že ukvarjate s tem poklicem oziroma kako dolgo že opravljate depilacije na moških?

Kozmetičarka sem 16 let. Moške sem depilirala od vsega začetka, brazilsko depilacijo pa delam že deseto leto.

V čem se moška depilacija razlikuje od ženske depilacije?

Na splošno med odstranjevanjem dlak z različnih delov telesa (roke, noge, trebuh, itd.) pri moških oziroma ženskah ni razlik. Razlike so morda v gostoti oziroma jakosti samih dlak, četudi so tudi ženske dostikrat močno poraščene. Razlika med obema spoloma pa je v brazilski depilaciji. Ženske so oblečene v spodnje hlačke, saj si s tem pomagamo pri samem delu, pa tudi ženske se zaradi tega bolje počutijo. Moški, po drugi strani, so pri brazilski depilaciji popolnoma goli. Pri obeh spolih moramo biti pri depilaciji previdni, pa vendar moramo biti pri moških še posebej pozorni, da je koža napeta in da je ne poškodujemo. Nadvse pazljivi moramo biti pri modih, saj je koža tam izjemno tanka. Ob nepravilni depilaciji lahko s kože posnamemo povrhnjico, povzročimo raztrganino, naredimo modrico in podobno. Omeniti velja, da depilacija pri moških traja malce dlje, vse pa je odvisno od dlak, tipa kože, pa tudi od same stranke.

Za kakšno depilacijo se moški najpogosteje odločajo (prsa, hrbet, brazilka, …)?

Mislim, da je brazilska depilacija na prvem mestu. Predvidevam, da zato, ker sem ena redkih, ki jo izvajam.

Iz kakšnega razloga se moški največkrat odločajo za depilacijo? Gre bolj za higieno ali za estetiko?

Iz obeh razlogov, zaradi higiene in estetike. So pa tudi primeri, ko morajo na kašen poseg, ali pa na depilacijo pridejo zaradi stave. (smeh)

Na kaj je potrebno pri moški depilaciji še posebej paziti?

Na splošno so nasveti pri obeh spolih enaki. Pred posegom je pomembno, da je dolžina dlak vsaj 0,5 cm, da je stranka čista, da pred depilacijo ne uporablja losjnov, krem ali olja, da ni oblečena v pretesna oblačila, saj po depilaciji občutek, kot da te nekaj veže, ni prijeten. Pomembno je tudi, da stranke na depilacijo ne pridejo takoj po sončenju ali solariju, pa tudi, da na koži nimajo kakšnih opeklin ali ran.

Po depilaciji je priporočljivo, da se kakšen dan ali dva izogibajo savni, solariju, bazenom, pilingu telesa in agresivnim kozmetičnim izdelkom. Prhajo naj se z mlačno vodo, na predelu, kjer je bila opravljena depilacija, pa naj ne uporabljajo gela za prhanje. Priporočam, da se namažejo s kakšno kremo, ki bo kožo pomirila in nahranila. Prav tako je pomembno, da si, če se odločijo za voskanje, med posamični tretmaji ne brijejo ali pulijo dlak. Tako namreč lahko zagotovimo dobro depilacijo in dobre rezultate.

Se za moško depilacijo uporabljajo kakšni posebni voski, ki so drugačni od tistih za depilacije pri ženskah?

V večini se uporabljajo enaki voski, je pa drugačna tehnika. Ima pa Lycon vosek, ki je narejen za moške.

Manifique_small
Lycon vosek Manifique je ustvarjen posebej za moške.

V praksi se verjetno moški redkeje kot ženske odločajo za odstranjevanje dlak z voskom, drži? Kakšen je v vašem salonu približen odstotek moških, ki pridejo na depilacijo, v odnosu do ženskih strank?

Res je moški se manj odločajo kot ženske. Nekje 30 do 35 %  je moških ki nas obiskujejo predvsem zaradi brazilske depilacije. Saj depilacijo hrbta, prsi in trebuha izvajajo tudi drugje.

Nam morda lahko zaupate kakšno zabavno anekdoto, ki se vam je pripetila pri opravljanju moške depilacije?

Težko se odločim samo za eno, saj jih je bilo do sedaj kar nekaj. (smeh)

Naj povem, da se skoraj vsakemu drugemu moškemu zgodi erekcija. Moškim je seveda nerodno, že po telefonu me vprašajo, če je kaj narobe, če do tega pride. Vsekakor me ne moti, sicer pa jim jasno povem, da več od depilacije ne bodo dobili.

Enkrat je v moj salon na depilacijo prišel moški, star nekje okrog 50 let in med depilacijo se mu je zgodila erekcija. Čez nekaj časa mi je rekel: “Joj, meni je tako nerodno, se opravičujem za tole reč. Saj razmišljam o prometnih nesrečah, o politiki, o težavah … ampak ga nikakor ne spravim dol.”

Najdejo se tudi moški, ki mislijo, da bodo po depilaciji dobili še “happy end”, ampak jim jasno povem, da se z erotiko ne ukvarjam. Sicer mi ni jasno, kako lahko človeku pri ali po depilaciji pride na pamet kaj takega. Sama depilacija namreč ni prijetna, je boleča.

8