Nerazvrščeno

Klepet s prvo damo voskov Lycon

Ime Lydia Jordane marsikomu verjetno ne pomeni nič. A tisti, ki delajo v kozmetični industriji, so zanjo nedvomno že slišali. Lydia Jordane je namreč ustanoviteljica in direktorica podjetja Lycon Cosmetics in izumiteljica vrhunskih voskov Lycon, ki v lepotni industriji že vrsto let veljajo za crème de la crème med voski in so prva izbira najboljših salonov v številnih državah sveta. Vosek Lycon se je pravzaprav “zgodil” kot posledica Lydiinega eksperimentiranja v domači kuhinji. Ko je prodala svoj prvi vosek, si ni niti predstavljala, da se bo nekaj let kasneje iz tega razvil resen posel in da bo voske izvažala v več kot 60 držav po svetu.

Ko se je leta 1964 s starši iz Evrope preselila v Avstralijo, ni želela biti nič drugačna od svojih vrstnic, ki so z depilacijo redno odstranjevale dlačice z različnih delov telesa. Tudi sama se je v želji po gladkih nogah lotila depilacije in hitro ugotovila, da je vosek najbolj optimalna rešitev in da dlake po voskanju rastejo počasneje, prav tako pa so bolj tanke in mehke. A to zanjo ni bilo dovolj. Odločila se je, da razvije svojo tehniko voskanja in eksperimentirala toliko časa, dokler ni izpopolnila svoje posebne formule voska, ki je bil točno to, kar si je želela: prožen, enostaven za uporabo, primeren za vse tipe kože, predvsem pa dovolj učinkovit, da odstrani tudi najkrajše in najbolj trdovratne dlačice. Po večkratnih poskusih je Lydia ustvarila vosek, ki ga je poimenovala kar Lydia’s Wax (Lydiin vosek) in ki je predstavljal točno to, kar je lepotna industrija potrebovala. Vosek, ki je kasneje postal temelj blagovne znamke Lycon, še danes ostaja standard za kakovostno profesionalno voskanje, zato ne preseneča, da ga profesionalci vedno znova izberejo, stranke pa mu vedno znova zaupajo.

Lydia Jordane, ustanoviteljica blagovne znamke Lycon. (Foto: osebni arhiv)
Lydia Jordane, ustanoviteljica blagovne znamke Lycon. (Foto: osebni arhiv)

 

Kakovost je (tudi) v znanju

Vosek Lycon ne daje vrhunskih rezultatov zgolj zaradi prej naštetih lastnosti. Ključna je tudi tehnika nanašanja in odstranjevanja, ki, na presenečenje številnih izkušenih kozmetičark, ni tako preprosta, kot se sprva zdi. Preden začnejo voske Lycon uporabljati v svojih salonih, morajo zato kozmetičarke skozi temeljito izobraževanje, kjer se seznanijo z različnimi vrstami voskov Lycon, njihovimi specifičnimi lastnostmi in nameni uporabe, pa tudi s tehniko. Kdor je že izkusil depilacijo s toplimi voski, ve, da je visoka temperatura voska marsikdaj precej neprijetna za kožo. Voskanje, še posebno intimnih predelov, zato marsikoga peče. Voski Lycon pa obljubljajo kar do 70 % manj bolečine. Razlog ni le v njihovi nizki delovni temperaturi, pač pa tudi v pravilni tehniki nanosa, s katero se stranki povzroči čim manj nelagodja.

Za izobraževanja imajo v podjetju Lycon Cosmetics usposobljeno osebje, ki znanje o voskih Lycon predaja predvsem kozmetičarkam v Avstraliji. Delo v mednarodnem okolju pa je tisto, nad katerim še vedno stoodstotno bdi Lydia. Za to je, kot pravi, več razlogov.

“Rada spoznavam naše nove distributerje in če je možno, tudi njihove stranke, v kolikor imajo distributerji organizirane seminarje v času mojega obiska pri njih,” pojasnjuje Lydia. Glede na to, da svoje delo opravlja že 37 let in je edina, ki vse voske in delo z njimi pozna do potankosti, meni, da je prav ona tista, ki lahko distributerjem v državah izven Avstralije ponudi dovolj kakovostnega znanja, s katerim bodo nato v svoji državi lahko uspešno upravljali z blagovno znamko Lycon in skrbeli za svoj trg.

Lydia Jordane v kozmetični industriji dela že skoraj 40 let in svoje delo opravlja z veliko ljubeznijo.
Lydia Jordane v kozmetični industriji dela že skoraj 40 let in svoje delo opravlja z veliko ljubeznijo.

 

“Pa saj je samo voskanje …”

Po skoraj 40 letih dela v lepotni industriji je Lydia dobila poglobljen vpogled v delo številnih kozmetičark in prišla do precej pomembne ugotovitve: marsikatera med njimi voskanja pravzaprav ne obvlada. Posledično tudi rezultati niso prav sijajni,  voskanje pa dobi negativen predznak. Precejkrat je naletela tudi na takšne kozmetičarke, ki depilacije z voskom pravzaprav ne marajo opravljati. Pogosto razlog za to tiči v strahu, da dela ne bodo opravile dovolj dobro in da za stranko to ne bo prijetna izkušnja. Včasih je razlog tudi ta, da uporabljajo le eno vrsto voska, ki ne ustreza nujno vsem strankam, njihovemu tipu kože in dlačicam, to pa že skoraj po definiciji pomeni omejene rezultate. Nemalokrat je zgodba tudi takšna, da imajo različne blagovne znamke povsem kakovostne proizvode, a njihovi predstavniki kozmetičarkam ne ponudijo izobraževanja, kjer bi jih naučili, kako te proizvode pravilno uporabljati. Pri Lyconu se tega lotevajo povsem drugače. H kakovostnim izdelkom brezpogojno sodijo tudi kakovostna izobraževanja.

V lepotni industriji delam že zelo dolgo in iz prakse vem, kako se koža odziva, kadar pri lepotnih tretmajih z njo ravnamo na napačen način, prav tako vem tudi, kako jo negovati na pravilen način,” pove Lydia in doda še, da voskanje kozmetičarke pogosto dojemajo na način “oh, pa saj je samo voskanje”. A to ne drži. “Voskanje je opravilo, ki terja nekaj znanja in veščin. Dolga leta sem delala kot kozmetičarka in vem času sem razvila nekaj preprostih tehnik, s pomočjo katerih se lahko izognemo nekaterim nevšečnostim, ki se pri voskanju rade zgodijo.”

 

Nina Jordan (na fotografiji desno), ekskluzivna distributerka za voske Lycon v Sloveniji, se je za delo z voski izobraževala pri Lydii in zanjo pravi, da je odlična učiteljica in mojstrica svojega poklica.
Nina Jordan (na fotografiji desno), ekskluzivna distributerka za voske Lycon v Sloveniji, se je za delo z voski izobraževala pri Lydii in zanjo pravi, da je odlična učiteljica in mojstrica svojega poklica.

Česa me pa ti lahko naučiš?

“Depilacijo z voskom opravljam že 15 let. Česa me sploh ti lahko še naučiš?” To je vprašanje, ki ga Lydii pogosto zastavljajo kozmetičarke, preden se udeležijo izobraževanja za delo z voski Lycon. Potem pa pride praktični preizkus. Pokaže jim, kako je treba vosek pravilno nanesti na kožo in ga nato tudi pravilno odstraniti z nje. Šele takrat marsikatera med njimi spozna, da obstajajo tudi drugačne tehnike in metode, takšne, ki dajejo boljše rezultate.

“Takrat smo zadovoljni vsi, kozmetičarke, ker so se naučile nekaj novega in koristnega, jaz pa, ker vem, da sem jim pomagala pri njihovem prizadevanju, da so pri svojem delu lahko še boljše,” iskreno pove Lydia. Vendar, pa, kot pravi, običajno na voljo ni dovolj časa, da bi na nove uporabnice voskov Lycon prenesla toliko znanja, kot bi si to želela. Včasih ima za to na voljo tudi zgolj eno samo uro, čeprav bi za temeljito izobraževanje potrebovala vsaj pet dni. A tudi ena ura je Lydii dovolj, da novim uporabnicam pokaže vsaj osnove, ki jim bodo služile kot dovolj dobro izhodišče, na temelju katerih bodo lahko same preizkušale nove in boljše načine, ki jim bodo zagotavljali čim boljše rezultate.

Lydia pojasni: “Ko tečajnicam enkrat pokažem, kako lahko uporabljajo celoten sistem za voskanje Lycon in kakšnih tehnik se pri tem lahko poslužujejo, so na koncu vse navdušene. V praksi se izkaže, da so njihovi rezultati potem pri delu precej boljši, večje pa je tudi zadovoljstvo njihovih strank, ki so navdušene nad rezultati voskov Lycon.” Kot pravi, so po izobraževanju rezultati vedno takšni, kakršen je tudi osnovni namen voskov Lycon: bolj higienično voskanje, precej manj bolečine in brez povzročanja škode koži, predvsem pa vrhunski in dolgotrajnejši rezultati ter vesele in zadovoljne stranke.

0